Welke platenspeler kopen: Een gids voor de beste keuze

Als je op zoek bent naar een platenspeler, is het belangrijk om te weten welke platenspeler je moet kopen. Er is een breed scala aan platenspelers beschikbaar, dus het is essentieel om te weten waar je op moet letten bij het maken van je keuze. In dit artikel geven we je een overzicht van waar je op moet letten bij het kopen van een platenspeler.

Een belangrijke overweging is of je een all-in-one koffertje wilt of een losse platenspeler die je kunt aansluiten op een Hi-Fi set. Over het algemeen geven losse platenspelers die zijn aangesloten op een Hi-Fi set een veel mooier geluid dan all-in-one koffertjes. Dus als geluidskwaliteit belangrijk voor je is, raden we aan om geen all-in-one koffertjes te overwegen.

Een ander aspect om te overwegen is je budget. De prijs van de meeste platenspelers begint vanaf €100 euro, maar je kunt ook tweedehands pareltjes vinden. Daarnaast zijn er platenspelers beschikbaar binnen verschillende budgetten, zoals tot €200 en tot €400. Het is belangrijk om naar de prijs/kwaliteit verhouding te kijken en te bepalen welke platenspeler het beste past bij jouw situatie.

Als je geen kennis hebt van het onderhoud van pick-ups, is het aan te raden om een nieuwe platenspeler met een ingebouwde voorversterker te kopen. Hierdoor hoef je geen externe voorversterker aan te schaffen en kun je direct genieten van je vinylcollectie.

Bovendien hebben platenspelers van hoge kwaliteit vaak geen ingebouwde speakers. De kwaliteit van de ingebouwde speakers kan namelijk niet tippen aan een echte Hi-Fi set. Ook kunnen te hoge volumes trillingen veroorzaken die schadelijk kunnen zijn voor de plaat. Als je dus een optimale geluidskwaliteit wilt ervaren, raden we aan om een losse platenspeler aan te schaffen en deze aan te sluiten op een Hi-Fi set.

Kortom, bij het kopen van een platenspeler is het belangrijk om te beslissen of je een all-in-one koffertje wilt of een losse platenspeler die je kunt aansluiten op een Hi-Fi set. Daarnaast is je budget een belangrijke factor en is het aan te raden om een platenspeler met een ingebouwde voorversterker te overwegen als je geen kennis hebt van het onderhoud van pick-ups. Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je de beste platenspeler kiezen die past bij jouw wensen en behoeften.

Wat is een platenspeler en hoe werkt het

Een platenspeler, ook wel pick-up of draaitafel genoemd, is een apparaat waarmee vinylplaten kunnen worden afgespeeld. Het is een populair apparaat onder muziekliefhebbers en biedt een unieke manier om van muziek te genieten. Het werkt door een naald die op de groeven van de plaat wordt geplaatst en trillingen oppikt. Deze trillingen worden vervolgens omgezet in elektrische signalen die worden versterkt en uiteindelijk worden afgespeeld via luidsprekers.

Werking van een platenspeler

De werking van een platenspeler begint met het plaatsen van de vinylplaat op de draaischijf. Vervolgens wordt de naald precies in de groeven van de plaat geplaatst. Terwijl de plaat ronddraait, beweegt de naald langs de groeven en zijn er kleine trillingen voelbaar. Deze trillingen worden door de naald opgepikt en omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden doorgegeven aan de versterker, die ze versterkt en hoorbaar maakt via luidsprekers.

Componenten van een platenspeler

Een platenspeler bestaat uit verschillende componenten die samen zorgen voor het afspelen van vinylplaten. Een van de belangrijkste componenten is de draaischijf, waar de plaat op rust en ronddraait. Deze draaischijf kan worden aangedreven door een snaar of via directe aandrijving. De keuze tussen deze twee aandrijftypes heeft invloed op de prestaties en het gebruik van de platenspeler.

 • De aandrijving: platenspelers kunnen ofwel snaaraandrijving hebben, waarbij de draaischijf wordt aangedreven door een snaar, of directe aandrijving, waarbij de motor direct onder de draaischijf zit. Beide aandrijfmechanismen hebben hun eigen voor- en nadelen en kunnen geschikt zijn voor verschillende luisteraars.
 • De voorversterker: sommige platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker, terwijl andere een externe voorversterker vereisen. De voorversterker is nodig om het signaal van de platenspeler op het juiste niveau te brengen voordat het naar de versterker gaat. Het is belangrijk om te controleren of de platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft of dat je er apart een moet aanschaffen.
 • De plaatsing: een platenspeler moet op een stevige ondergrond worden geplaatst om te voorkomen dat de naald overslaat en de plaat en naald beschadigen. Een stabiele ondergrond zorgt ervoor dat de platenspeler trillingsvrij kan werken en optimale geluidskwaliteit kan leveren.
 • Das könnte Sie interessieren  Hoe word je geboren: Het wonderbaarlijke proces van geboorte uitgelicht

  Een platenspeler is dus een apparaat waarmee vinylplaten kunnen worden afgespeeld. Het werkt door trillingen in de groeven van een plaat om te zetten in elektrische signalen, die vervolgens worden versterkt en hoorbaar worden gemaakt via luidsprekers. Bij het kopen van een platenspeler is het belangrijk om te letten op de aandrijving, de aanwezigheid van een voorversterker en de juiste plaatsing op een stevige ondergrond.

  Welk merk platenspeler is het beste

  Er zijn verschillende goede merken platenspelers op de markt, maar welk merk het beste is, hangt af van je specifieke behoeften en budget. Enkele van de beste merken platenspelers binnen verschillende budgetten zijn Lenco, Audio-Technica, Reloop en Pioneer.

  Voor een budget tot €200 zijn Lenco en Audio-Technica goede opties. Deze platenspelers bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn geschikt voor mensen die af en toe naar een oude LP willen luisteren, bijvoorbeeld in de woonkamer. Het is belangrijk om te weten dat deze platenspelers mogelijk minder goed presteren bij hogere volumes.

  Daarnaast is het aan te raden om een losse platenspeler te kopen en deze aan te sluiten op een Hi-Fi set voor een betere geluidskwaliteit. Het plaatsen van de platenspeler op een stevige ondergrond is ook belangrijk om ongewenste bewegingen te voorkomen. Verder is het goed om te controleren of de platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft of dat je een aparte versterker nodig hebt.

  Als je op zoek bent naar platenspelers in het budget tot €200, biedt het merk Lenco vaak uitgebreide opties en goede kwaliteit. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er ook andere merken zijn die goede platenspelers binnen dit budget aanbieden.

  Wat is een goede betaalbare platenspeler

  Een goede betaalbare platenspeler is een platenspeler die zowel goede kwaliteit biedt als betaalbaar is voor verschillende budgetten. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar die aan deze criteria voldoen. Voor een budget tot €200 zijn er merken zoals Lenco en Audio-Technica die populair zijn vanwege hun redelijke kwaliteit en betaalbaarheid. Deze platenspelers zijn geschikt voor thuisgebruik en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding.

  Er zijn ook all-in-one platenspelers beschikbaar in de vorm van een koffertje, die de goedkoopste optie zijn. Deze zijn vooral geschikt voor mensen die af en toe naar een oude LP willen luisteren in de woonkamer. Het geluid en de bouwkwaliteit van deze platenspelers zijn vaak iets minder goed dan die van losse platenspelers, maar ze zijn wel betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken.

  Als je op zoek bent naar een betere geluidskwaliteit, wordt het aanbevolen om een losse platenspeler aan te sluiten op een Hi-Fi set. Er zijn honderden verschillende losse platenspelers te koop, dus het is belangrijk om naar de prijs-kwaliteitverhouding te kijken bij het maken van een keuze. Of je nu een groot of klein budget hebt, er is altijd wel een goede platenspeler te vinden die aan je behoeften voldoet.

  Waar moet ik op letten bij het kopen van een platenspeler?

  Bij het kopen van een platenspeler zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te beslissen of je een losse platenspeler wilt kopen of een all-in-one koffertje. Een losse platenspeler die je kunt aansluiten op een Hi-Fi set geeft over het algemeen een betere geluidskwaliteit dan een koffertje.

  Een andere belangrijke factor is het budget. Er zijn platenspelers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus het is belangrijk om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Zelfs in het goedkoopste segment zijn er platenspelers te vinden die aan voldoende prestaties voldoen.

  Daarnaast is het van belang dat de platenspeler op een stevige ondergrond wordt geplaatst, omdat platenspelers gevoelig zijn voor bewegingen. Vooral lichtere platenspelers kunnen gemakkelijk overslaan, wat zowel de naald als de plaat kan beschadigen. Het wordt aanbevolen om de platenspeler op een stevig dressoir of een andere halfhoge kast te plaatsen.

  Tot slot is het gebruiken van je boerenverstand belangrijk bij het gebruik van een platenspeler, ongeacht welk model je kiest. Volg de instructies voor het onderhoud en de reiniging van de platenspeler en behandel de platen voorzichtig om schade te voorkomen. Door deze eenvoudige tips in gedachten te houden, kun je optimaal genieten van je platencollectie.

  Wat is een goede oude platenspeler?

  Een goede oude platenspeler is er een die voldoet aan bepaalde criteria. Ten eerste is het belangrijk om de platenspeler op een stevige, vlakke ondergrond te plaatsen en weg te houden van trillingsbronnen zoals luidsprekers en grote meubels. Een speciaal ontworpen platenspelertafel of een ondergrond die trillingen absorbeert, is ideaal. Dit zorgt voor een stabiele en optimale afspeelervaring, waarbij trillingen geen invloed hebben op de geluidskwaliteit.

  Das könnte Sie interessieren  Welke videokaart heb ik nodig?

  Bij het kiezen van een platenspeler moet je rekening houden met je budget en vermijden om een platenspeler met ingebouwde speakers te kopen. Deze speakers bieden namelijk niet dezelfde geluidskwaliteit als een aparte versterker en speakers. Het is beter om een platenspeler zonder ingebouwde speakers te kiezen en deze aan te sluiten op een apart audiosysteem. Hierdoor kun je genieten van een betere geluidskwaliteit en meer flexibiliteit bij het upgraden van je geluidsinstallatie in de toekomst.

  De keuze van de naald is ook van groot belang bij het kiezen van een goede oude platenspeler. Er zijn twee soorten naalden: de diamantnaald en de sferische naald. De diamantnaald wordt gezien als de betere keuze vanwege de nauwkeurigheid waarmee het geluid uit de groeven van de plaat gehaald wordt, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit. De sferische naald is goedkoper en gaat vaak langer mee, maar biedt iets minder kwaliteit. Het is aan te raden om te investeren in een platenspeler met een diamantnaald voor een optimale geluidsbeleving.

  Kortom, een goede oude platenspeler is er een die past bij je budget, geen ingebouwde speakers heeft, een goede naaldkwaliteit heeft en op een stevige, trillingsvrije ondergrond geplaatst wordt. Door rekening te houden met deze criteria kun je genieten van een optimale geluidskwaliteit en een fijne ervaring bij het afspelen van je vinylplaten.

  Hoe sluit je een platenspeler aan op een versterker en luidsprekers

  Om een platenspeler aan te sluiten op een versterker en luidsprekers, hangt het af van de eindversterker of receiver of je een extra voorversterker nodig hebt. Een eindversterker of receiver met een “Phono” ingang kan de platenspeler direct aansluiten. Als jouw eindversterker of receiver deze ingang niet heeft, dan heb je een aparte voorversterker nodig. Een andere optie is om een platenspeler met een ingebouwde voorversterker te kiezen. Dit maakt het aansluiten op een versterker zonder aparte voorversterker mogelijk.

  Daarnaast zijn er verschillende opties voor het op- en afzetten van de plaat. Sommige platenspelers vereisen dat je alle handelingen zelf uitvoert, terwijl andere een automatische afslag hebben. Bij een automatische afslag keert de naald aan het einde van de plaat automatisch terug naar de rustpositie. Dit kan handig zijn als je het gemak wilt hebben van automatische bediening.

  Als je af en toe een plaat wilt afspelen en de geluidskwaliteit minder belangrijk is, dan kun je overwegen om een platenspeler met ingebouwde speakers te kopen. Dit bespaart je de extra kosten en moeite om aparte luidsprekers aan te schaffen. Echter, als geluidskwaliteit belangrijk voor je is, dan wordt het aanbevolen om een platenspeler zonder ingebouwde speakers te kopen. Op die manier kun je meer investeren in een kwaliteitsvolle platenspeler zelf en externe luidsprekers.

  Het is ook belangrijk om de platenspeler op een stevige ondergrond te plaatsen, omdat deze gevoelig is voor bewegingen. Het wordt aanbevolen om de platenspeler op een stevig dressoir of een andere halfhoge kast te zetten. Dit minimaliseert trillingen en zorgt voor een stabielere weergave van het geluid. Overweeg dus de juiste plek voor je platenspeler om trillingen en ongewenste bewegingen te voorkomen.

  Hoe onderhoud je een platenspeler

  Om een platenspeler goed te onderhouden, zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste is het schoonmaken van de naald een secuur proces dat met beleid moet gebeuren. Het is niet aan te raden om de naald met je vingertop of een stukje keukenrol schoon te maken, omdat dit het kwetsbare onderdeel kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een speciale naaldborstel en naalddruk-reinigingsvloeistof om vuil en stof voorzichtig te verwijderen. Het regelmatig schoonmaken van de naald zorgt ervoor dat de platenspeler altijd optimaal kan functioneren.

  Daarnaast is het belangrijk om de naald op tijd te vervangen, aangezien een beschadigde naald niet alleen slecht klinkt, maar ook de plaat zelf kan beschadigen. Houd de staat van de naald goed in de gaten en vervang deze zodra er tekenen van slijtage zijn. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je platen, maar zorgt ook voor een betere geluidskwaliteit.

  Naast het onderhoud van de naald is het ook belangrijk om de platenspeler op een stevige ondergrond te plaatsen. Zorg ervoor dat je platenspeler op een stabiele ondergrond staat, zoals een dressoir of een halfhoge kast. Dit voorkomt bewegingen die kunnen leiden tot een overslaande naald en beschadigde platen. Een stevige ondergrond zorgt er ook voor dat de platenspeler gemakkelijk te bedienen is en dat je optimaal van je vinylcollectie kunt genieten.

  Das könnte Sie interessieren  Welke compressor kopen? De gids voor de beste keuze

  Verder is het belangrijk om je boerenverstand te gebruiken bij het gebruik van de platenspeler. Niet elke vinylliefhebber wil het toegeven, maar de kwaliteit van draadloze platenspelers komt dichtbij die van de traditionele bekabelde versie. Het is echter altijd aan te raden om de pick-up direct aan te sluiten op een versterker met een kabel, omdat de kwaliteit van de kabel een belangrijke rol speelt. Zorg dus voor een goede bekabeling om de beste geluidskwaliteit te garanderen.

  Bij het kiezen van een naald zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen: de diamantnaald en de sferische naald. De diamantnaald wordt gezien als de betere keuze vanwege de nauwkeurigheid waarmee deze het geluid uit de groeven haalt en een betere geluidskwaliteit biedt. De sferische naald is echter goedkoper en gaat vaak langer mee. Het is belangrijk om een diamantnaald van goede kwaliteit te kiezen en deze op tijd te vervangen om beschadiging aan de platen te voorkomen. Overweeg dus goed welke naald het beste bij jouw wensen en budget past.

  Tot slot is het belangrijk om de platenspeler op de juiste plek te plaatsen, aangezien deze gevoelig is voor trillingen uit de omgeving. Zorg ervoor dat je platenspeler op een stabiele ondergrond staat en dat deze niet direct naast luidsprekers of andere trillingsbronnen wordt geplaatst. Dit voorkomt dat trillingen het geluid van je platen beïnvloeden. Bovendien hangt het gebruik van een voorversterker af van je eindversterker of receiver, dus let hierop bij het aansluiten van je platenspeler.

  Wat betreft de bediening van de platenspeler zijn er verschillende opties. Sommige platenspelers vereisen dat je alle handelingen zelf uitvoert, zoals het aanzetten van de platenspeler, het plaatsen van de naald op de plaat en het verwijderen van de naald wanneer de plaat is afgelopen. Hierbij is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de naald niet te beschadigen. Aan de andere kant heb je ook automatische platenspelers die het werk voor je doen. Bij een automatische afslag of halfautomatische bediening zal de naald na afloop van de plaat automatisch terugkeren naar de rustpositie. Bij een volledig automatische platenspeler hoef je alleen maar op de startknop te drukken en zal de naald automatisch op de plaat worden geplaatst. Let bij het kiezen van een platenspeler op het bedieningsgemak dat het beste bij jou past. Het onderhoud van je platenspeler is essentieel om er lang van te kunnen genieten en het beste geluid uit je vinylcollectie te halen.

  Waar kan je platenspelers kopen

  Je kunt platenspelers op verschillende plaatsen kopen, zowel in fysieke winkels als online. Als je liever persoonlijk advies wilt en de platenspeler eerst wilt zien en testen, dan kun je naar een lokale hifi-winkel of elektronicawinkel gaan. Deze winkels hebben doorgaans een ruime selectie aan platenspelers en kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste platenspeler voor jouw behoeften en budget. Daarnaast hebben veel grote warenhuizen ook een elektronica-afdeling waar je platenspelers kunt vinden.

  Als je de voorkeur geeft aan het gemak van online winkelen, dan zijn er tal van online retailers die platenspelers verkopen. Dit biedt vaak een grotere keuze en de mogelijkheid om prijzen te vergelijken. Bovendien kun je vaak ook productrecensies lezen van andere klanten, wat je kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

  Een andere optie is om te kijken naar tweedehands platenspelers. Deze kun je vinden op online marktplaatsen of in tweedehandswinkels. Hier kun je soms echte pareltjes vinden voor een lagere prijs. Het is echter belangrijk om te weten waar je op moet letten en om de staat van de platenspeler te controleren voordat je tot aankoop overgaat. Als je geen kennis hebt van het onderhoud van tweedehands platenspelers, wordt het vaak aanbevolen om een nieuwe platenspeler met een ingebouwde voorversterker te kopen.

  Kortom, er zijn veel mogelijkheden om een platenspeler te kopen, zowel in fysieke winkels als online. Het is belangrijk om rekening te houden met je budget en persoonlijke voorkeuren. Of je nu liever persoonlijk advies wilt of de voorkeur geeft aan het gemak van online winkelen, er is altijd wel een plek waar je de perfecte platenspeler kunt vinden.

  Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op https://situam.org.mx/welke/welke-platenspeler-kopen/